HEGO Fulfilment - Uw Logistieke Partner

Wat is warehousing en fysieke distributie? 

×
Ga terug naar het overzicht

Als u meer te weten wilt komen over het inrichten van logistiek, dan komen er tal van termen voorbij. En dat kan het allemaal nogal lastig maken. Bij HEGO Fulfilment maken we het u juist graag gemakkelijk en daarom zoomen we in dit artikel graag in op de termen warehousing en fysieke distributie. We vertellen tevens hoe u dit efficiënt inricht. 

warehousing en fysieke distributie

Wat is fysieke distributie? 

Er bestaan diverse soorten distributie en daar is fysieke distributie er een van. De betekenis van fysieke distributie is het gereedmaken van orders in het magazijn, en het afleveren daarvan bij de afnemer. Oftewel in webshoptermen, het verzenden van de juiste goederen en het tijdig op locatie brengen bij de klant. 

Drie processen bij fysieke distributie 

We kunnen fysieke distributie vervolgens weer verdelen in drie processen, die noodzakelijk zijn om het distributieproces goed te laten verlopen. 

  1. Warehousing (magazijnbeheer) 
  1. Stock control (voorraadbeheer) 
  1. Transport (vervoer) 

Het belang van een soepel fysiek distributieproces 

Nu snappen we natuurlijk allemaal dat het belangrijk is om producten te leveren als u die aanbiedt in uw webshop. Maar er is een verschil tussen inrichten en ‘effectief’ inrichten. Veel bedrijven kunnen voordelen behalen als ze het huidige proces eens goed onder de loep nemen. De voordelen van fysieke distributie verbeteren: 

  • Nooit zonder voorraad zitten (maar ook niet te veel voorraad) 
  • Pakketten op een veilige manier zo snel mogelijk bij de klant 
  • Minder retouren door kapotte pakketten (goed inpakken en vervoeren) 
  • Al met al, kosten en tijd besparen, én meer tevreden klanten! 

Wat is warehousing? 

Warehousing is het opslaan van goederen die later gedistribueerd worden. In het Nederlands noemen we dit ook wel magazijnbeheer, dat is dus hetzelfde. Zoals we hierboven al aangaven is warehousing het eerste onderdeel van fysieke distributie. U kunt goederen in uw eigen magazijn opslaan, en u kunt dit ook elders onderbrengen. 

Wat is voorraadbeheer? 

Voorraadbeheer en magazijnbeheer, oftewel warehousing, zijn termen die dicht bij elkaar liggen. Maar er zijn wel verschillen tussen deze twee. Het voorraadbeheer richt zich namelijk niet op de opslag zelf, maar op het vastleggen en navolgen van regels over de voorraad die aangehouden moet worden. Zo mogen goederen niet te lang op voorraad liggen (kost geld), maar mag er ook niet te weinig voorraad zijn (kan klanten kosten). Warehousing en stock control moeten voor optimale fysieke distributie dus in balans zijn. 

Hoe zit het met transport? 

Als er voldoende voorraad is, en deze is opgeslagen in het warehouse, dan dient er na het binnenkomen van een order transport plaats te vinden. Bij het optimaal inrichten van fysieke distributie, dient het pakket zo snel mogelijk (of volgens de afgesproken tijd) bij de ontvanger aan te komen, zonder beschadigingen. Het is dus van belang dat goederen in de juiste verzenddoos zitten, en veilig én op tijd verzonden worden. 

Hoe richt u fysieke distributie en warehousing in? 

Als u zelf een webshop heeft dan zijn er flink wat zaken om aan te denken bij het optimaliseren van fysieke distributie en het inrichten van warehousing. U moet onder meer rekening houden met de volgende punten: 

  • Voldoende opslagruimte hebben om goederen op te slaan (warehousing) 
  • De voorraad bijhouden en niet te veel of te weinig hebben (stock control) 
  • Voordelige transporteur vinden die veilig en op het goede moment verzendt. 

Fysieke distributie en warehousing uitbesteden 

Juist omdat er nog best veel bij fysieke distributie en warehousing komt kijken, kiezen veel webshophouders ervoor om dit proces uit te besteden. Dat kan u namelijk veel tijd en geld (en ook stress!) besparen. U kiest voor een professioneel fulfilment bedrijf die dit tot in de puntjes voor u regelt en met u de voorraad afstemt. Bovendien kan zo’n logistiek dienstverlener ook uw goederen opslaan in het magazijn, en de retourlogistiek uit handen nemen. 

HEGO Fulfilment is uw partner op het gebied van efficiënte warehousing en fysieke distributie. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen, en wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan. 

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht
Hego Fulfilment locatie

Neem contact op

Snelle en professionele orderverwerking

HEGO Fulfilment helpt webshop eigenaren om hun orders snel en professioneel te verwerken. Wij nemen het volledige logistieke proces van u over, zodat u zich kunt focussen op de groei van uw business. Wij bieden scherpe tarieven en passen onze dienstverlening aan op uw behoeften. Meer weten? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Neem contact op

Wereldwijde verzending

Voor 22.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Realtime bestelstatus